Lars Moberg, föreningens VA-sändebud, har fått svar från kommunen, på de frågor som medlemmarna ställde på Årsmötet. Det är Erik Martinsson på Åmåls och Säffle kommun som står för svaren.
Eget (brunnsborrat) vatten:
Regelverket säger att för att få behålla vatten från sin enskilda vattentäkt får det inte förekomma några risker för felaktiga korskopplingar med det kommunala vattnet. Eftersom många borrhålspumpar idag jobbar med så höga tryck finns en övervägande risk att en sådan korskoppling skulle innebära att fastigheten pumpar ut sitt vatten på det kommunala ledningsnätet, en risk som naturligtvis inte kan accepteras då inga kontroller utförs av detta vatten som därmed skulle kunna sprida smitta. Detta innebär strikt att det ”egna” vattnet ej får dras in i huset. Vi har tittat på detta i alla fastigheter i Tössebäcken i samband med platsbesök, och jag har i resp. fall förklarat att vi kan medge undantag från denna strikta regel och tillåta att vattnet tas in kortaste vägen till ex. hydrofortank, och sedan återigen ut kortaste vägen till en utkastare på utsidan av väggen. Jag har i dessa fall bedömt att risken är minimal för ev. korskopplingar. Jag har då ihop med entreprenören förklarat hur denna installation skall se ut. Skulle det framkomma att dessa installationer utförs på något annat sätt än vad som anvisats kommer fastighetsägaren omedelbart anmodas att åtgärda detta. Fortsatta överträdelser kommer att leda till att det kommunala vattnet stängs.
Besiktning efter avslutade sprängningar:
Vi har diskuterat frågan kring efterbesiktningar och dessa kommer att inledas så fort som möjligt i samband med att Henrics återupptar verksamheten efter semesteruppehållet, dvs. inom 1-2 veckor.
Tössevattnet…
Ytvatten ställer helt andra krav på reningsprocesserna och att ta ett råvatten från Vänern skulle därmed innebära att ett helt nytt vattenverk skulle behöva byggas. Kostnaden för ett sådant vattenverk skulle sannolikt ligga på ca. 5-10 milj. Kronor. Ytvattenrening är dessutom också förknippad med mycket problematik. För det första måste en intagsledning etableras som garanterar att inga risker förekommer avs. tex. Algblomningar och andra föroreningar, för höga temperaturer etc. I Tösses fall skulle sannolikt en råvattenledning för att nå ett acceptabelt djup behöva dras minst 4-5km utanför skärgården, kanske ännu längre beroende på förutsättningarna på sjöbottnen. Detta skulle kräva rel. omfattande kringinstallationer såsom råvattenpumpstationer etc. som liksom vattenverket skulle medföra investeringar i miljonklassen. Med andra ord skulle en omställning till ytvatten vara ett omfattande åtagande som inte går att motivera idag. Komplettering med fler och ev. djupare borrhåll är en mkt. mer sannolik åtgärd för att öka råvattentillgången