20-talet medlemmar dök upp i Tösse IF:s klubbstuga på torsdagskvällen för Årsmötet. För dagen möblerad med tydlig social distansering. Mest tid lade Årsmötet på etableringen av vatten- och avlopp. I augusti blir det ett nytt möte om vattenkvalitén.
Det stora samtalsämnet i Tössebäcken är förstås etableringen av kommunalt vatten och avlopp. En etablering som pågått sedan i vintras och nu är i slutfasen. Föreningens specielle sändebud i VA-frågor, Lars Moberg gav en bra bild av läget i etableringen. Det mesta har fungerat bra men det finns några frågetecken som föreningen tar tag i på medlemmarnas önskemål.
Hur blir vattenkvalitén? Oro finns för att ”Tössevattnet” inte ska vara bra nog. Årsmötet beslöt därför att föreningen gör en egen oberoende vattenanalys i en fastighet i Tössebäcken där det nya vattnet är inkopplat.
Får vi ha kvar och använda befintligt eget (brunnsborrat) vatten efter etableringen av det kommunala vattnet? Lars Moberg ber om ett förtydligande från kommunen.
Vad gäller efter alla sprängningar, hur återkopplas det till fastighetsägarna när allt är färdigsprängt? Lars Moberg ställer frågan till kommunen.
Nytt möte i föreningens regi arrangeras under andra halvan av augusti, där ”inkopplade medlemmar” får redogöra för hur vattenkvalitén upplevs på Tössevattnet. Där redovisar vi också föreningens egen vattenanalys och jämför den med kommunens egen vattenanalys. Inbjudan till mötet kommer via hemsidan och mail.
Årsmötet beslöt även att genomföra en röj-och städdag under hösten. Om inte annat bara för att få ytterligare ett tillfälle att träffas. Inbjudan kommer, från föreningens röjchef Pär Lindström.
Piren i hamnen har sett bättre dagar. Peter Gyllander kontaktar kommunen om detta och inleder en diskusion om vad som kan göras. Sjösättningsrampen skulle åtgärdats under 2020 men kommunen har meddelat att det inte blir av i år. Föreningen och kommunen har dock samma bild av skicket på rampen och förhoppningsvis kommer en upprustning till stånd under 2021.
Sommarfesten blev inställd 2020 av kända skäl. Men Årsmötet valde ”Team Nybyggarna” till trivselkommitté för 2021 och det gänget står kvar som arrangörer för Sommarfesten, dvs även 2021.
Vassröjning har skett tidigare i sommar, vid den lila badplatsen precis norr om piren. Vassrensningen fortsätter efter sommaren då även småbåtshamnen ska rensas från vass.
Trailerparkeringen vid brevlådorna är klar. Men kommunen avvaktar lite med skyltningen, vilket föreningen påpekat är konstigt eftersom ingen vet om att parkeringen är till för trailers. Föreningen för en dialog med kommunen.
Kassören Björn Svenson redogjorde för ekonomin som är väldigt god i föreningen. Föreningen har ett eget kapital på cirka 12 000 kronor.
Medlemsavgiften beslöts vara oförändrad, 100 kronor per år och fastighet. Glöm inte betala in medlemsavgiften till konto hos SEB: 5119-00 787 67
Styrelsens förslag till verksamhetsplan för 2020/2021 beslutades av medlemmarna (planen finns presenterad på hemsidan). Det betyder att det blir en Grantändning (21/11) och en Gransläckning (16/1) precis som vanligt. Resultatlösa -och upprepade – försök gjordes under årsmötet för att få granchefen Elofsson att avslöja årets nedräkningsspråk under Grantändningen.
Årsmötet beslöt att gå på Valberedningens linje när det gällde valen till styrelsen.
Pär Lindström nyvaldes som ledamot på ett år, när Lennart Storm meddelat att han inte står till förfogande för omval.
Peter Gyllander omvaldes som ordförande för två år. Abbe Langenbach omvaldes som ledamot för ett år. Björn Svensson, kassör och Christina Gyllander har ett år kvar på sitt mandat.
Valberedningen valdes helt ny när Pär Lindström och Eva Langenbach avstod omval. Staffan Sindsjö (sammankallande) och Kim H. Hannisdal valdes av Årsmötet till ny valberedning.
Under punkten övriga frågor beslöt årsmötet att ge Christina Gyllander uppdraget att arrangera en guidad visning på Årbols skolmuseum under 2021.
Under samma punkt diskuterades avslutningsvis fiber i Tössebäcken, för de fastigheter som ännu inte har fiber. Föreningen har ingen del i fiberanslutningen men kommer att bidra med en enkät bland medlemmarna för att se hur stort intresset är för fiber bland de fastigheter som ännu inte är anslutna.
Efter halvannan timme avslutades Årsmötet och medlemmarna vandrade hemåt i den ljumma, sköna och regnfria sommarkvällen, efter ett Årsmöte som Folkhälsomyndigheten hade varit mycket nöjda med.